Dim sum kan je op verschillende manieren klaarmaken, je kan ze stomen, bakken in een koekenpan of frituren in een wok met schone zonnebloemolie. In dit blog gaan we het stomen behandelen, wereldwijd ook de meest gangbare manier om sieuw mai en ha kau, onze dim sum snacks, klaar te maken.
Stomen is al eeuwen een Aziatische kooktechniek, in het Westen is in de afgelopen vier decennia de populariteit om voedsel te stomen is steeds groter geworden. Het is ook dan niet verwonderlijk dat op het eind van de vorige eeuw keukenapparatuurfabrikanten zogenaamde stoomovens hebben ontwikkeld en deze in sommige keukens gestandaardiseerd hebben. Tegenwoordig zie je ze wat minder, maar dat neemt niet weg dat het stomen van eten nog steeds populair is.
De huidige populariteit heeft het stomen van eten met name te danken aan de trend om zo gezond mogelijk te eten. En we weten allemaal dat een gestoomde wortel zijn smaak, vitamines en mineralen meer behoud dan dat je een wortel in water kookt.
Met een stoompan of een stoommandje ga je hetzelfde om. Als je een stoompan aanschaft, neem er dan eentje met meerdere stoom gedeeltes. Het aantal stoommandjes kan je naar gelieve opstapelen, als je naast onze dim sum ook nog groeten of iets anders wilt stomen, zorg dan dat wat de langste bereidingstijd heeft onderop staat.
Geen nood, ook daar hebben we wat op gevonden, bekijk ons filmpje om te stomen zonder stoomoven!