Een stoomcursus
27-01-2022

Dim sum kan je op verschillende manieren klaarmaken, je kan ze stomen, bakken in een koekenpan of frituren in een wok met schone zonnebloemolie. In dit blog gaan we het stomen behandelen, wereldwijd ook de meest gangbare manier om sieuw mai en ha kau, onze dim sum snacks, klaar te maken.

Van stoommandje tot stoomoven

Stomen is al eeuwen een Aziatische kooktechniek, in het Westen is in de afgelopen vier decennia de populariteit om voedsel te stomen is steeds groter geworden. Het is ook dan niet verwonderlijk dat op het eind van de vorige eeuw keukenapparatuurfabrikanten zogenaamde stoomovens hebben ontwikkeld en deze in sommige keukens gestandaardiseerd hebben. Tegenwoordig zie je ze wat minder, maar dat neemt niet weg dat het stomen van eten nog steeds populair is.

De huidige populariteit heeft het stomen van eten met name te danken aan de trend om zo gezond mogelijk te eten. En we weten allemaal dat een gestoomde wortel zijn smaak, vitamines en mineralen meer behoud dan dat je een wortel in water kookt.

Sieuw mai en ha kau stomen

Met een stoompan of een stoommandje ga je hetzelfde om. Als je een stoompan aanschaft, neem er dan eentje met meerdere stoom gedeeltes. Het aantal stoommandjes kan je naar gelieve opstapelen, als je naast onze dim sum ook nog groeten of iets anders wilt stomen, zorg dan dat wat de langste bereidingstijd heeft onderop staat.

  • Vul de wok of bakpan voor de helft met water, het water mag het mandje niet raken! Je brengt het water aan de kook.
  • Leg een bakpapiertje met gaatjes, een blaadje Chinese kool of een bananenblad op de bodem.
  • Leg de bevroren sieuw mai en/of ha kau in het stoommandje. Zorg dat de dim sum snacks elkaar niet aanraken, anders gaan ze plakken.
  • Stoom de dim sum 15 minuten met de deksel op het stoommandje

Geen stoomaccessoire?

Geen nood, ook daar hebben we wat op gevonden, bekijk ons filmpje om te stomen zonder stoomoven!