Zoals met veel culinaire lekkernijen gaan er over het ontstaan ervan vele verhalen rond. Want eigenlijk wil iedereen graag deel uit maken van een stukje geschiedenis of van de credits om er op een of andere manier er mee van doen te hebben. Zo is het met dim sum niet anders.
Er wordt verteld dat dim sum al duizenden jaren oud is en eigenlijk een lekkernij was voor keizers, generaals, de adel en de welgestelden, kortom de rijken. Deze mening wordt onderbouwd door tekeningen en schilderijen uit die periode waar de adel met lekkere hapjes op geportretteerd werd. Maar als we heel eerlijk zijn, het rijke gedeelte van de bevolking was ook als enige in staat om een tekenaar of schilder te betalen.
In de geschriften wordt met enige regelmaat in het begin van de negentiende eeuw melding gemaakt van dim sum. Gaandeweg de negentiende eeuw en de aan het begin van de twintigste eeuw wordt het nuttigen van dim sum samen met thee meer gemeengoed in heel China.
Een belangrijke rol is daarvoor weggelegd voor de provincie Canton. Deze Zuid Chinese provincie is zeg maar de trendsetter van hoe we vandaag de dag dim sum eten. Vandaar ook dat dim sum vaak terecht geassocieerd wordt met de Kantonese keuken.
Het handelen van Chinezen via de verschillende zijderoutes heeft er voor gezorgd dat heel China, andere Aziatische landen en het Midden-Oosten kennis hebben gemaakt met dim sum. Langs de beroemde zijderoutes stonden heel veel theehuizen en eetgelegenheden waar men de dim sum lekkernijen serveerden. Om de concurrerende restaurants voor te blijven werden er steeds meer soorten dim sum aangeboden.
Zo is de populariteit van sommige dim sum ook te relateren aan de leefomgeving van de eigenaar van een theehuis en ‘bedenker’. De eerder genoemde zijderoute liep vaak langs of over een rivier. De koks hadden een overvloed aan garnalen te besteden, een van de meest populaire dim sum Ha Kau is zo ontstaan.
Naast dat de verschillende zijderoutes meegeholpen hebben met het verspreiden van dim sum in Azië, heeft ook de emigratie van Chinezen naar Europa, Zuid- en Noord Amerika meegeholpen om dim sum populair te maken. In de grote steden was altijd wel een wijk waar veel Chinezen bij elkaar gingen wonen, bekend zijn natuurlijk de beroemde Chinatowns in New York, Buenos Aires, Kaapstad, Parijs en Londen of een soortgelijke wijk in Brazil. We kunnen wel zeggen dat tegenwoordig wereldwijd dim sum bekendheid geniet.