Wat is dim sum

Dim sum betekent letterlijk je hart aanraken of de iets vrijelijke vertaling, hapjes uit het hart. Dim sum zijn kleine gestoomde of gefrituurde eenhaps-gerechtjes uit de Chinese provincie Guangdong en maakt deel uit van de zuidelijke Chinese eetcultuur.

Dim sum kunnen zoet of hartig zijn en warm of koud worden geserveerd. Ze kunnen worden gestoomd, gebakken of gefrituurd. Dim sum worden gemaakt van verschillende deegvelletjes of van Chinese witte broodbolletjes, gevuld met een vulling bestaande uit groente, vlees, vis, lotus en/of rijst. De diversiteit in smaakcombinaties is oneindig.

Yum Cha

Dim sum is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan in de theehuizen van de stad Guangzhou en langs de Zijderoute en is zodoende onlosmakelijk verbonden met het drinken van thee. Toen de eigenaren van de theehuizen ontdekten dat het drinken van thee de spijsvertering bevorderde, begonnen ze kleine hapjes te serveren aan de handelsreizigers en arbeiders die bij hen stopten voor thee, zo werd dim sum geboren.

Wanneer eet je dim sum

In China wordt traditiegetrouw dim sum eerder in de ochtend gegeten dan op andere delen van de dag. In het westen kennen ze deze traditie niet en kan dim sum de hele dag door gegeten worden als ontbijt, lunch of avondeten. Het eten van dim sum bestaat meestal uit drie of vier dim sum hapjes, maar ook hier heeft de westerse eetcultuur weer invloed op gehad. In het westen wordt er voornamelijk gesproken over comfort food en bijgerechten

Populariteit

Dim sum is niet alleen populair in Zuid-China, maar ook in de rest van de wereld. De tientallen Chinatowns die zich in de grote steden over heel de wereld ontwikkelden, hebben bijgedragen aan de populariteit van dim sum. Je ziet op dit moment ook in de grotere steden in Nederland en België veel nieuwe dim sum concepten ontstaan. 

Onderdeel van