Er worden wereldwijd wel honderden verschillende dim sum hapjes geserveerd. We krijgen regelmatig de vraag, waarom hebben jullie voor sieuw mai en ha kau gekozen? Eigenlijk is er maar één reden, als je aan dim sum liefhebbers vraagt wat hun favoriete dim sum is, worden deze twee toch wel het vaakst genoemd. Daarnaast zijn het ook onze favorieten.
Als je familie, vrienden of kennissen te eten krijg of als je de visite een dim sum wil serveren, is het altijd leuk om er iets meer over te vertellen. Vandaar dat we in dit blog je iets uitgebreider vertellen over sieuw mai en ha kau.
Kort door de bocht is de omschrijving van sieuw mai een varkenspasteitje. De vulling bestaat hoofdzakelijk uit varkensvlees waar soms een garnaal en/of champignons aan worden toegevoegd. Dit wordt in een wonton-velletje gepakt, wat niet helemaal dicht gevouwen wordt, zodat je de vulling van bovenaf kan zien. Omdat het oog ook wat wil, wordt er bovenop een stukje wortel of viseitjes gelegd.
De populariteit van sieuw mai kan geïllustreerd worden met cijfers, alleen in Hong Kong worden er op jaarbasis zo’n 400 miljoen sieuw mai geconsumeerd! De oudste beschrijvingen over sieuw mai zijn zo’n 700 jaar oud, dus naast de populariteit is het ook een van de oudste dim sum snacks.
Ha kau is een dim sum snack gemaakt van een doorzichtig wit en plakkerig deeg. Deze is gevuld met garnalen, gember, sesamolie, zout en suiker. De geschiedenis van ha kau is niet zo oud als de sieuw mai. De eerste ha kau is terug te voeren naar het begin van de vorige eeuw. In Guangzhou, de hoofdstad van de provincie Guangdong en tevens een belangrijke havenstad, was er een chefkok die zijn concurrenten af wilde troeven met iets nieuws op de kaart. Hij liet de lokale vissers verse garnalen bezorgen, deze werden direct in de dim sum snack ha kau verwerkt.
Wat ook een leuk weetje is om je gasten te vertellen, in China wordt de chefkok afgerekend op de kwaliteit van zijn of haar ha kau. De kwaliteit wordt gemeten door de doorzichtigheid van het deegvelletje en tegelijkertijd de stevigheid, je moet de ha kau namelijk met chopsticks op kunnen pakken zonder dat deze scheurt.