Dim sum is de nieuwe trend

In de afgelopen jaren is dim sum in Nederland, en zelfs in België, steeds populairder geworden. In het Verenigd Koninkrijk is dim sum zelfs niet meer weg te denken uit het dagelijks straatbeeld. Op zich niet zo gek, Hongkong was immers ooit een Britse kolonie.

Dat dim sum een heuse trend is geworden blijkt ook uit het feit dat er steeds meer food bloggers of foodies er steeds meer over schrijven en posten. Zelfs 24Kitchen heeft een poging gewaagd om hun kijkers te introduceren aan de kleine ambachtelijke Chinese hapjes.

Dim sum kennis

Ondanks de toenemende populariteit schort er over het algemeen nog vrij veel aan de algemene kennis over dim sum. De Gyoza wordt vaak gezien als dim sum, terwijl het een Japanse dumpling is. Desalniettemin is de oorsprong van de Gyoza wel Chinees en in het Kantonees beter bekend als Woh Tip.

Een van de redenen dat dim sum nog vrij onbekend terrein is is vanwege het feit dat dim sum chefs hun recepten en vaardigheden niet zomaar aan iemand doorgeven. Desondanks hebben we verschillende foodies op bezoek gehad. Chinese dames die zijn opgegroeid met dim sum en de rijke Aziatische keuken. Zowel @julieng als @bysam hebben beiden hun ervaringen gedeeld na het proeven van Mings ambachtelijke dim sum.

Ambachtelijke dim sum

Om de complexe vaardigheden van dim sum maken onder de knie te krijgen moet men minimaal 8 tot 10 jaar in de leer. Dan nog gebeurt het vaak genoeg dat een dim sum chef zijn recepten mee het graf inneemt. Hij is pas bereid om zijn kennis over te dragen wanneer hij een echte protegé heeft gevonden. Om een dergelijke mentor-protegérelatie op te bouwen kan jaren duren.

In Nederland zijn er tegenwoordig nog maar weinig echte dim sum chefs te vinden. De nieuwe generatie is niet bereid om deze lange weg te bewandelen wat resulteert in een afname van echt goede dim sum restaurants in Nederland.

In de afgelopen 5 jaar hebben steeds meer Westerse ‘high end’ restaurants dim sum op hun kaart staan. Het gevolg is dat steeds meer reguliere restaurants ook dim sum in hun assortiment willen toevoegen. Echter, vergeet men vaak de exclusiviteit van ambachtelijke dim sum, wat betekent dat de prijzen dan ook een stuk hoger liggen.

Hippe dim sum tenten

Vooral in de grote steden groeit de dim sum trend het hardst. De verschillende dim sum concepten schieten dan ook als paddestoelen uit de grond. Trendy interieur en strakke aankleding sieren het straatbeeld. Echter, hebben veel van deze trendy geen echte dim sum chef in dienst en verkopen zij slechts dim sum uit de fabriek. Uiteraard is daar niets mis mee, maar wees wel eerlijk en adverteer niet dat ze ambachtelijk gemaakt zijn. Wanneer een trendy restaurant haar dim sum voor €1,00 à €1,25 per stuk op de kaart heeft staan, is de kans vrij groot dat het gaat om dim sum uit de fabriek.

Desalniettemin, een traditioneel dim sum restaurant kan dergelijke lage prijzen wel permitteren vanwege de hoge omzet roulatie. Deze traditionele restaurants zijn vaak te herkennen aan het interieur van de zaak.

Dim sum bij Jumbo

Dim sum uit de fabriek zijn al jaren te vinden in de vriesschappen van Aziatische toko’s. Door de vele verschillende soorten en merken en een gebrek aan tekst en uitleg is het voor veel mensen dan ook moeilijk om een keuze te maken. Vele dim sums in de schappen zijn daarnaast ook vaak geimporteerd uit het buitenland.

Dim sum Point produceert haar dim sum wel in Nederland.
Ook zijn onze verpakkingen voorzien met Nederlandse tekst en uitleg en duidelijk herkenbaar. Nu de dim sum steeds bekender wordt bij de Nederlandse consument was de stap naar de Nederlandse supermarkt daarom ook onvermijdelijk.

Onze keuze was gevallen op Jumbo, simpelweg omdat zij een sterke focus leggen op eten. Denk aan de Jumbo Foodmarkt en hun overname van La Place. De dim sum van Dim sum Point zijn dus niet alleen verkrijgbaar in de vriesvakken van Jumbo, maar ook bij de Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn en Jumbo Foodmarkt Amsterdam.

Dim sum ook online verkrijgbaar

Momenteel zijn de Dim sum Point verkrijgbaar in 140 Jumbo supermarkten door het hele land. Mocht jouw filiaal de dim sum nog niet hebben, neem gerust contact op met de desbetreffende DKW-manager. In het geval van beperkte shelf space zijn de dim sum van Dim sum Point altijd nog online verkrijgbaar: Dimsum Point Sieuw Mai en Dimsum Point Ha Kau

Chinese hapjes

snelle bereiding & hoge kwaliteit: perfect voor de westerse markt

Dim sum zijn gefrituurde en gestoomde hapjes uit de zuidelijke Chinese eetcultuur. Ze worden vandaag de dag overal ter wereld gegeten. De betekenis van Dim sum, 'hapjes uit het hart, geeft aan dat het bij deze kleine lekkernijen eigenlijk om verfijnd comfort food gaat.

Heeft u vragen?


klantenservice@dimsumpoint.nl

Nieuws