Yum cha
21-01-2022

Letterlijk betekent Yum Cha ‘thee drinken’ en is ontstaan in de theehuizen en restaurants van de provincie Guangzhou en langs de beroemde zijderoutes. De eigenaren van de eetgelegenheden ontdekten dat thee drinken goed voor de spijsvertering is en gingen naast thee schenken ook kleine ‘snacks’ aan hun gasten en de handelsreizigers die tijdens hun reis een stop maakten serveren.

Sociaal thee drinken

Nu is theedrinken in China altijd al een sociale aangelegenheid geweest en dit geldt ook voor Yum Cha. Je kan dan denken aan families die in het weekend wat meer tijd voor elkaar willen hebben of ouderen die na de ochtendsport nog wat kletsen onder het genot van thee en dim sum of in de restaurants met zakenpartners, familie of vrienden.

Theetraditie

Dus het is leuk om te weten dat dim sum hapjes in China geserveerd worden met thee, een beetje te vergelijken met de Engelse high tea variant! In de meeste steden van China zijn er restaurants en andere eetgelegenheden te vinden waar je yum cha en/of dim sum de hele dag kan bestellen. Er zijn echter uitzonderingen, er zijn ook restaurants die zich aan de yum cha cultuur vast blijven houden, en namelijk enkel in de ochtend dim sum met thee serveren. Van oudsher wordt er namelijk alleen in de ochtend dim sum met thee genuttigd. Gelukkig voor ons is het geen wet van Meden en Perzen en kunnen wij de hele dag door van dim sum en goede Chinese thee genieten!

Wat voor thee

Omdat de thee voor yum cha nog belangrijker is dan de dim sum snacks is het aardig om te weten welke thee je moet kiezen. Omdat we in Nederland niet een echte theecultuur hebben, geven we wat suggesties. De bekende Chinese theesoorten zijn Oolong, Pu Erh, Jasmijn thee, groene en witte thee. De thee wordt gedronken zonder toevoegingen zoals suiker en/of melk. Het is aan te raden om proefondervindelijk jouw favoriete theesoorten uit te vinden. Net zoals met de diverse dim sum snacks is het een goede gewoonte om gedurende de maaltijd van thee te wisselen.